zondag 15 mei 2016

Sokken breien?

Het was weer tijd om naar Blötberget te gaan. Naar de groep dames die één keer in de acht weken bij elkaar komen. We showen dan ons werk dat we gemaakt hebben van het garen uit het  "verrassingspakket", dat we altijd aan het eind van de avond kopen zonder te weten wat er in zit.

Dit keer was het ongekleurde sokkenwol. De bedoeling was, dat we thuis het garen zouden wegen en er twee strengen van maakten. Deze twee strengen werden dan samen gebreid tot een grote lap.
De volgende keer kon de lap geverfd worden en hadden we gekleurd sokkengaren.

Gelukkig, stap één was simpel: het garen wegen en de dubbele draad breien. Dat kan ik zelfs.
Na acht weken nam ik de lap mee. De verf stond op tafel en om de beurt konden we gaan verven. Plastic handschoenen aan en een schort voor.
Eerst de ene kant en dan de andere kant in hetzelfde patroon. Nu ben ik af en toe wat rigoureus met kleuren bij elkaar doen. Dat heb ik ook met de glazuur van mijn keramiek.
Hoppa! Ik depte verschillende tinten op mijn lap. Dan de andere kant met dezelfde kleuren. Het hele werk ging in een plastic zak en moest nog een dag of drie fixeren.
Na die drie dagen mocht ik alle overbodige verf uitspoelen en de lap drogen.

            


Ik rolde de twee bollen op en toen kwam het probleem:

Ik kan geen patroon lezen en geen sokken breien!

Wat nu?

Ik heb geprobeerd iets te breien, wat te haken, maar niets vond ik leuk.

Goed, dacht ik. Dan haak ik maar twee dezelfde rondjes. Dan zie ik wel wat ik ermee doe.
Al hakend kwam ik op een idee. Hoe zou het er uit zien wanneer ik die rondjes ergens op maak?

Ik vond een stuk stof, dat er leuk bij paste. En ja, toen wist ik het. Een tas werd het.

De rondjes werden gevoerd met dezelfde voering als de tas.

       

Ik ben er wel tevreden mee.

Het was weer tijd voor Blötberget. En de tas ging mee. Alle andere dames hadden sokken gebreid. Natuurlijk. Hier in Zweden wordt die kennis met de paplepel ingegoten volgens mij. Ook heeft deze groep dames niet zo'n grote fantasie. Dus toen ze mijn tas zagen moesten ze even slikken. Ze vonden hem mooi, maar ik kon ze bijna horen denken: maar het zijn geen sokken. Daar was het garen voor bedoeld.
2 opmerkingen:

  1. Hahaha. Leuk dat je zo'n lekkere eigenwijze Hollandse bent. Ik vind het prachtig gevonden. Kun je geen patroon lezen in het Zweeds of kun je ook in het Nederlands geen patroon lezen?
    Groetjes
    Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen