woensdag 13 november 2013

Brei club

Om wat beter Zweeds te leren, ben ik in een brei club gegaan. Eigenlijk niets voor mij, een clubje dames bij elkaar die over breien praten. Dacht ik.
Maar het is belangrijk om andere mensen te leren kennen, dus ben ik op een avond mee gegaan naar deze groep dames.
Het is een leuk, en slim idee van Åsa, die een winkeltje in garens heeft. Haar winkel is niet altijd geopend, maar als je even belt, kun je een tijd afspreken. Geen probleem, als je zo in een landelijke omgeving woont.
Eén keer in de acht weken komen we bij elkaar. De avond begint rond een uur of zes. Dat is normaal, dan kom je niet zo heel laat thuis 's avonds. Het is namelijk in de winter erg donker op de wegen en er kan soms vee oversteken. 's Avonds zie je dat slechter. Het kan gebeuren, dat er opeens een groepje herten, een eland of een vos over de weg rennen. Overdag is dat ook vervelend, maar 's avonds nog meer.
We zijn met ongeveer 9 dames. We kennen elkaar zo langzamerhand en er wordt gelachen, gepraat en geplaagd. Ik hoor het aan en gooi af en toe ook iets in de groep. Ja, zo leer ik wel Zweeds. 
We struinen door het winkeltje en worden hebberig van al die garens.
Dan laten we, een voor een, zien wat we de afgelopen 8 weken gemaakt hebben. Het concept is namelijk, dat we aan het eind van de avond een "verrassingspakket" aanschaffen. We weten niet wat er in het pakket zit. Dat mogen we thuis pas openen. Van dit garen maken we iets, dat we op deze avond laten zien. Dat lukt natuurlijk niet altijd en wordt er onder grote hilariteit een halve sjaal een paar steken of niets getoond. Degenen die iets af hebben, zorgen ervoor, dat er ook een kopie van het patroon aanwezig is voor de anderen.
Dan komt er brood, beleg en koffie. De avond maaltijd voor de Zweden in deze omgeving. Hier wordt nog warm gegeten om een uur of twee in de middag. In de grote steden zal het waarschijnlijk andersom zijn.
En er wordt gekletst, over van alles, maar eigenlijk niet over breien.
Het garen voor deze sjaal zat in mijn eerste verrassingspakket. Een puur natuurlijke wol waarmee ik gehaakt heb. De sjaal is inmiddels in beslag genomen door mijn dochter.
 

2 opmerkingen:

  1. Wel typisch voor på landet, maar meestal oergezellig, is mijn ervaring; ook al kan ik er maar af en toe bij zijn, helaas. Veel plezier!!

    BeantwoordenVerwijderen